Enerji Yönetimi ve Çevresel Yatırımlar
Enerji verimliliği, iklim değişikliğiyle mücadelenin temel stratejilerinden biridir. Enerji verimliliği çözümleri hem çevresel hem de finansal açıdan sürdürülebilir bir geleceğe doğru adım atmamıza ve iklim krizinin etkilerini hafifletmemize yardımcı olacaktır. Dünya Ekonomi Forumu’nun (World Economic Forum- WEF) yayınladığı Küresel Risk Raporu, iklim değişikliğinin doğal afetler, ekonomik kayıplar, gıda güvenliği ve su kıtlığı gibi bir dizi risk ve tehdit oluşturduğunu çarpıcı bir şekilde ifade etmektedir. Bu riskler, iklim değişikliğinin karmaşıklığını ve geniş kapsamlı etkilerini göstermektedir.
İklim değişikliğine karşı mücadelemizi en ileri seviyede sürdürüyor, karbon ayak izimizi sistematik olarak azaltmak üzere çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda emisyon miktarımızı azaltmaya yönelik enerji verimliliği projelerini hayata geçiriyor ve güneş enerjisinden yararlanma kapasitemizi hedeflerimiz doğrultusunda artırıyoruz. Hedeflerimiz için paydaş ekosistemimizi güçlendiriyor, mevcut ve gelecekteki gerekliliklere tüm ilgili taraflarla birlikte uyum sağlamaya çalışıyoruz.
Yenilenebilir Enerji Yatırımları
2023 yılında 100 adet baz istasyonunda 0,3 MW güneş enerjisi sistemini devreye aldık. Bu yatırımlarla yenilenebilir enerji sistemlerimizin toplam kurulu gücünü 4,3 MW’a çıkardık.
Yenilenebilir enerji yatırım stratejimiz doğrultusunda, Türk Telekom’a Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından 405,8 MWe kurulu güç kapasitesi tahsis edildi. Bu kapsamda yapılması planlanan Güneş Enerjisi yatırımları mevcut elektrik tüketimimizin yaklaşık %65’ine karşılık geliyor.
Enerji Verimliliği Projeleri
2023 yılında sabit ve mobil şebekelerde gerçekleştirdiğimiz optimizasyon ve dönüşüm projelerinden toplam yıllık 47 GWh enerji tasarrufu sağladık. Bu projeler, enerji verimliliği hedeflerimize ulaşmamıza ve sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmamıza önemli ölçüde yardımcı oluyor.
Enerji verimliliği konusundaki yatırımlarımıza ve optimizasyon çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Sabit ve mobil şebekelerde kullanılan klima cihazlarını yeni nesil verimli cihazlarla değiştirmeyi, mobil baz istasyonları ve Telekom sistem salonlarının doğrudan dış hava ile daha düşük maliyetlerle soğutulmasını sağlamak amacıyla free cooling box cihazlarını devreye almayı yaygınlaştırdık ve bu sayede %80’lere varan enerji tasarrufu sağladık. Soğutma sistemlerinde yaptığımız bu dönüşümler ile yılda 11,7 milyon kWh enerji tasarrufu sağladık.
Sabit ve mobil şebekemizde yer alan tüm enerji teçhizatlarına (jeneratör, DC sistem, UPS, klima, dijital termostat, sayaç vb.) erişimin çok daha hızlı sağlandığı cihazlardan alınan bilgilerden oluşturulan verilerin güvenli bir şekilde alınıp yapay zeka destekli analizlerle operasyonel kalite ve yüksek verimlilik elde edilerek son kullanıcıya etkin bir şekilde sunulduğu ve raporlanabildiği, kullanıcı dostu Akıllı Enerji Yönetim Sistemi projemizi devreye aldık. Akıllı Enerji Yönetim Platformu sayesinde yürüttüğümüz verimlilik ve optimizasyon projelerinin çıktılarını daha hızlı takip edebiliyoruz. Platform sayesinde 2023’te yıllık 6,7 milyon kWh enerji tasarrufu ve yıllık 103 bin litre jeneratör akaryakıtı tasarrufu sağladık.
Baz istasyonlarında harcanan enerjiden tasarruf etmek amacıyla, trafik yoğunluğunun az olduğu saatlerde tüm bölgelerdeki baz istasyonlarında güç tasarrufu sağlayan yazılımın yeni özelliklerini devreye aldık. 2023 yılında yaptığımız optimizasyon çalışması sayesinde yıllık 13,3 milyon kWh üzerinde enerji tasarrufu sağladık.
Teknolojik dönüşümler ve optimizasyonlar sonucunda salon optimizasyonu, salon birleştirme, bina taşıma, enerji çalışmalarından 14,7 milyon kWh tasarruf sağladık. Mobilde de yapılan yenilenebilir enerji verimliliği yatırımlarımızdan da 0,5 milyon kWh tasarruf sağlamayı başardık.
Enerji Verimliliği ve Optimizasyon Projeleri
2023’te gerçekleştirdiğimiz çeşitli verimlilik projeleriyle:
Sabit altyapıda devam eden bakırdan fibere dönüşüm yatırımlarımızın da enerji tüketimine olumlu yönde önemli katkısı bulunuyor. Bakır altyapı yerine Gigabit Pasif Optik Ağ (GPON) teknolojisiyle fibere dönüşüm sonrasında öncesine göre altyapıda %95 seviyesinde enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Yürüttüğümüz enerji verimliliği projeleri, GPON dönüşümleri ve satın aldığımız yenilenebilir enerji sertifikaları, emisyonlarımızın azalmasında en büyük katkıyı sağladı.
Veri merkezlerimizde ise daha verimli soğutma çözümleri ve yapay zeka destekli optimizasyon sistemleri kullanarak güç kullanım verimliliğini (PUE) iyileştirme çalışmaları yapıyoruz. Yeni nesil veri merkezlerimizde yıllık ortalamada 1,2 PUE hedefli tasarımlar yapıyoruz. Veri merkezlerimizde ortalama PUE değeri, 2022 yılında 1,65 iken 2023 yılında 1,55 seviyesine indi.
*Daha fazla bilgi için Entegre Raporumuzu inceleyebilirsiniz.
Teknolojik Altyapı ve Verimlilik Projeleri
2023 yılında; SDH, MPLS, DWDM vb. sistem dönüşümleri ile enerji ve soğutma altyapısında yer alan klima, jeneratör, FCB, akü, K.G.K, DC enerji sistemlerinin kurulumlarını yaparak teknolojik altyapının yenilenmesini sağladık. Ayrıca enerji verimliliği alanında Power Saving Feature projesi, sistem salonu optimizasyonu, network kart optimizasyonu, intranet AC-DC dönüşümleri, santral dönüşümleri ve BSC modernizasyon projelerini de hayata geçirdik.
Ana tedarikçilerimizden Nokia ile yapılan buyback anlaşması ile kullanım ömrü biten radyo ekipmanlarının geri dönüşümünü sağladık. Kritik alımlarımızdan olan antenlerde, daha verimli çalışan ve enerji tüketimlerini %15’e kadar azaltan modelleri tercih ederek çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunduk. Kapasitif ekipman ilave süreçlerini müşteri deneyimini aksatmadan optimize ederek sahalardaki enerji tüketimini düşürdük.
4G’ye göre daha verimsiz olan 3G bantlarını 4G teknolojisine kaydırarak enerji tüketimini %50 azalttık. 2023 yılında 3G ve 4G şebekelerinde “Güç Tasarrufu” optimizasyon çalışmaları ile enerji tasarrufu elde ettik. Santral salonlarında enerji tüketimi yüksek eski nesil 2G kontrol ekipmanlarının sayısını 22’den 7’ye düşürerek enerji tasarrufumuza katkı sağladık.
Elektrik Fatura Portalı Projesi
2023 yılında hayata geçirdiğimiz Elektrik Fatura Portalı ile, Türk Telekom Grubu’na ait aylık 80 binin üzerinde elektrik faturasının takibi ve raporlanmasını yapmaya başladık. Bu uygulamamız sayesinde; fatura bilgilerinin toplu olarak görülmesi, reaktif tüketimler, anomalilerin tespiti, ödeme durumlarının takibi, Belediye Tüketim Vergi oranlarının takibi, düzensiz faturalamaların takibi gibi analiz ve raporlamalar, dijital olarak canlı verilerden yapılabilmektedir.
Akıllı Enerji Yönetimi ve Yenilikçi Çözümler
Akıllı Enerji Yönetim Platformu ile enerji verimliliği açısından daha etkili telekomünikasyon ağ cihazlarını seçiyor ve kullanıyoruz. GPON ve 5G yatırımları gerçekleştiriyoruz.
Ayrıca, daha verimli soğutma çözümleri (CRAC, serbest soğutma, vb) ve veri merkezlerimizde PUE iyileştirme çalışmaları yapıyoruz. Tüm veri merkezlerimizde tüketilen elektriği yenilenebilir enerjiden sağlamak için I-REC (Yenilenebilir Enerji Sertifikası) ve ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Sertifikası gibi önemli sertifikalar aldık. Daha verimli ağ ekipmanları, ısıtma, havalandırma, iklimlendirme üniteleri, soğutma, aydınlatma ve elektrik ekipmanları kullanarak enerji verimliliği projeleri uyguluyoruz. Bu sayede enerji tüketimimizi ve karbon ayak izimizi azaltıyor, sürdürülebilir bir gelecek için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.