Grup Şirketleri
Türk Telekom
Türk Telekom 1840 senesinden bu yana, çağın getirdiği haberleşme imkanlarını müşterilerine sunmanın heyecanını sürdürüyor.
Türk Telekom Grubu, sabit hat ve GSM'den geniş bant internete kadar bütünleşmiş telekomünikasyon hizmetleri sunmaktadır. Türk Telekom grup şirketlerinin 30 Eylül 2023 itibarıyla 17,4 milyon sabit erişim hattı, 15,1 milyon sabit genişbant, 26,1 milyon mobil ve 2,9 milyon TV abonesi bulunmaktadır. Grup şirketleri, tüm ülkeyi kapsayan modern şebeke altyapısıyla Türkiye genelindeki bireysel ve kurumsal müşterilerine geniş bir hizmet yelpazesi sunmaktadır. Türk Telekom; Türkiye'deki üç GSM operatöründen biri olan TT Mobil'in genişbant operatörü TTNET'in, yakınsama teknolojileri şirketi Argela, BT çözüm sağlayıcısı Innova, online eğitim yazılımları şirketi Sebit A.Ş., çağrı merkezi şirketi AssisTT ve toptan data ve kapasite servis sağlayıcısı Türk Telekom International ve iştiraklerinin %100'üne sahiptir.
Türk Telekom'un hisselerinin %60'I Türkiye Varlık Fonu’na, %25'i Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aittir. Geriye kalan %15'lik hissesi de halka arz edilmiştir. Türk Telekom hisseleri, Mayıs 2008 itibariyle Borsa İstanbul'da işlem görmektedir.
Not: Türkiye Varlık Fonu’nun halka açık kısımda %1,68 oranında hissesi bulunmaktadır.
Türk Telekom'un Halka Arzı
Türk Telekom'un, 3,5 milyar TL olan ödenmiş sermayesinin, %15'ine tekabül eden ve T.C. Hazine Müsteşarlığı'na ("Hazine") ait 525 milyon TL nominal değerli D Grubu Hamiline Yazılı Payları, Sermaye Piyasası Kurulu onayını takiben halka arz yöntemiyle özelleştirilmiştir. Halka arzın sona ermesinin ardından halka arz edilen paylar 15 Mayıs 2008 tarihinde Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlamıştır.
Dünyada 2008 yılında yapılan en büyük yedinci, Türkiye'de ise gerçekleşen en büyük halka arz olan Türk Telekom halka arzından, T.C. Hazine Müsteşarlığı yaklaşık 1,9 milyar dolar (2,4 milyar TL) gelir elde etmiştir. Halka arz aralığı 3,90 TL-4,70 TL olarak tespit edilmiş olup, halka arza esas teşkil eden 'kesin hisse fiyatı' 4,60 TL olarak belirlenmiştir. Bu rakam bazında şirket değeri 15,5 milyar dolara, hisse değeri bazında ise 12,7 milyar dolara tekabül etmektedir. 28, 29, 30 Nisan 2008 tarihlerinde gerçekleştirilen ön talep döneminde, yurt içi yatırımcılardan toplam 1,1 milyar adet ve 5,3 milyar TL tutarında ön talep gelmiştir. PTT çalışanları, Türk Telekom çalışanları ve küçük tasarruf sahiplerinin taleplerinin tamamı, kurumsal yatırımcıların taleplerinin %95'i, alım gücü yüksek yatırımcıların taleplerinin ise %6'sı karşılanmıştır. Halka arzda yurt içi yerleşik yatırımcılardan yaklaşık 95 bin talep gelmiştir ve bunların 94 bin adedine dağıtım yapılmıştır. Türk Telekom halka arzı, Türkiye'de bugüne kadar gerçekleştirilen halka arzlar arasında, yurt içine en fazla tahsisat ve satışın yapıldığı işlemlerden biri olmuştur.
TT Mobil
Gelişmiş altyapısı ve teknoloji yatırımlarıyla müşterilerine yenilikçi ve kaliteli hizmetler sunan TT Mobil, 2024 3Ç’de de güçlü büyümesini sürdürmüştür. 30 Eylül 2024 itibarıyla TT Mobil 27,0 milyon müşteri sayısına ulaşmıştır.
Not: Türk Telekom mobil, sabit ses, sabit genişbant ve TV alanında hizmet veren markalarını, Türk Telekomünikasyon A.Ş., TTNET A.Ş. ve TT Mobil İletişim Hizmetleri A.Ş.'nin tüzel kişiliklerini koruyarak "Türk Telekom" tek markası altında birleştirmiştir.
TTNET
Türkiye'yi internete bağlamak ve dünyayla tanıştırmak amacıyla 2006'da kurulan TTNET, dijital dönüşüme öncülük ederek kısa sürede tüm iletişim ihtiyaçlarını bir arada sunabilen Türkiye'nin lider internet şirketi haline gelmiştir. Günümüzde kurumsal ve bireysel hizmetleriyle sektörde öncü rol oynayan TTNET, en yüksek abone sayısı ile pazarın lideri konumundadır. İletişim teknolojilerinin bileşenleri olan Sabit Ses, Sabit Data, Mobil Ses, Mobil Data, TV ve dijital servisleri birlikte sahiplenen Şirket, sekiz yılda birçok yenilikçi ürün, hizmet ve servisi tüketicilerle buluşturmuştur.
Not: Türk Telekom mobil, sabit ses, sabit genişbant ve TV alanında hizmet veren markalarını, Türk Telekomünikasyon A.Ş., TTNET A.Ş. ve TT Mobil İletişim Hizmetleri A.Ş.'nin tüzel kişiliklerini koruyarak "Türk Telekom" tek markası altında birleştirmiştir.
İnnova
Türkiye'nin lider bilişim şirketlerinden İnnova, güçlü Ar-Ge altyapısıyla geliştirdiği yenilikçi ürün ve çözümler ile müşterilerinin dijital dönüşüm projelerinde, planlamadan uygulamaya her adımda fark yaratıyor. Geliştirdiği ürün ve çözümleri bugüne kadar dört kıtada 37 ülkeye ihraç eden İnnova, ülkenin teknoloji üretimi konusunda ilerlemesine ve yetkin teknik uzmanlarca üretilen teknolojinin global ölçekte yer edinmesine katkıda bulunuyor.
Argela
Argela ve Silikon Vadisi’nde bulunan iştiraki Netsia, telekom alanındaki kapsamlı deneyimleri ve dinamik Ar-Ge süreçleri sayesinde, bugüne özel çözümlerin yanı sıra iletişimin geleceği için yenilikçi teknolojiler ve fikri mülkiyet hakları üretiyor. Argela, küresel pazarda telekom operatörleri, Türkiye’de ise telekom şirketleri ile kamu ve savunma sanayi kuruluşları için çözümler üretiyor.
Sebit
34 yıllık Ar-Ge birikimiyle Türkiye’nin lider eğitim şirketlerinden SEBİT; öğrenci, öğretmen ve yöneticilere 21. yüzyılın yetkinliklerini kazandıran çok boyutlu öğrenme ortamları sunarak eğitimdeki küresel dönüşüme katkıda bulunuyor. SEBİT, 1988’de TÜBİTAK çatısı altında bir Ar-Ge laboratuvarı olarak kuruluşundan bu yana geliştirdiği eğitim çözümleriyle hem yurt içi hem de yurt dışında öncü bir rol üstleniyor.
AssisTT
AssisTT kurulduğu 2007 yılından bugüne yetkin insan kaynağı, birikimi ve güçlü altyapısı ile müşterilerine iletişim merkezi çözümleri, dijital servisler ve teknoloji çözümleri, müşteri deneyimi ve kalite çözümleri üretirken dış kaynak yönetimi kategorilerinde sektörlere özel hizmetler sunuyor. Medyadan finansa, lojistikten e-ticarete farklı sektördeki müşterilerine geniş bir yelpazede çok kanallı çözümler sunan Şirket, 2022 yılında hizmet ihracını odak alanları arasına alarak uluslararası pazarlardaki etkinliğini artırma konusunda da çalışmalarını başlattı.
Türk Telekom International
Türk Telekom Grubu’nun global üyesi Türk Telekom International geniş bir coğrafyada müşterilerine en ileri teknolojileri kullanarak kesintisiz telekomünikasyon hizmeti sunuyor. Türk Telekom International, ağırlıklı olarak Orta ve Doğu Avrupa ülkelerini kapsayan, 48 bin kilometre fiber optik şebekesiyle öncelikle Türk Telekom’a olmak üzere Türkiye ve komşu ülkelerine hizmet veriyor.
TT Ventures Proje Geliştirme A.Ş.
Yenilikçi ürünlere sahip girişimleri destekleyerek ülke ekonomisine fayda sağlamayı ve Türk Telekom’un mevcut ana iş kolları ve ürünleriyle sinerji oluşturmayı amaçlayan TT Ventures, kuruluşundan bugüne 14 farklı girişime yatırım yaptı. TT Ventures, Amerika’da kurduğu şirketi ve yaptığı stratejik iş birlikleri ile hem portföyündeki girişimlerin hem de Türk Telekom ve Grup şirketlerinin global pazarda iş geliştirme süreçlerine katkı sağlıyor.
TT Ödeme Hizmetleri
Türk Telekom, dijital ekosisteminde en yüksek gelir ve işlem hacmine sahip olan finansal teknolojiler alanında TT Ödeme ile yenilikçi hizmetler sunuyor. 2017 Ocak ayında ödeme lisansını alan TT Ödeme, Türk Telekom Mobil Ödeme ürününü de içeren faaliyetlerini geliştirerek sürdürüyor. Türkiye’deki tüm kullanıcıların erişebileceği operatör-bağımsız bir ödeme çözümü ve e-cüzdan uygulaması olan Pokus'un lansmanı, fintek alanında yenilikçi çözümlerle en iyi ürünleri ve hizmeti sağlamak amacıyla Haziran 2022'de yapıldı.
TT Finansman
Bütüncül hizmet odağını benimseyen Türk Telekom, abonelerine finansman desteği sağlayarak hizmetlerini çeşitlendirmek amacıyla 2022 yılında TT Finansman A.Ş.’yi kurarak 2023’ün ilk günlerinde BDDK’dan faaliyet izni aldı. TT Finansman A.Ş., sektör ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına ilk etapta Türk Telekom Grubu’nun geniş ve yaygın bayi ağı kanalı ile bireysel abonelerine cihaz finansmanı sunmayı hedefliyor. Şirket sonraki aşamada iş modelini genişleterek, bireysel abonelere dijital kanallar ve e-ticaret entegrasyonlarıyla ulaşmanın yanı sıra KOBİ ve ticari-kurumsal abone segmentlerine de finansal çözümler sunmayı planlıyor.