Tarihçe
2023
Türk Telekom, BTK’ya sabit imtiyaz sözleşmesinin uzatılması için başvuruda bulundu.
Türk Telekom Ventures, Elektrikli Araç Şarj İşletmeciliği pazarına 'Şarj Ağı İşletmecisi" olarak adım attı.
Türk Telekom, yenilenebilir enerji üretimini artırma stratejisiyle Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’den (TEİAŞ), 405,8 MWe'lik kapasite kurulum izni aldı.
TT Mobil müşterilerine faturaya yansıtmalı kurgu içinde finansman sağlanması projesi canlıya alındı.
Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Türk Telekom Ventures Girişimcilik Merkezi açıldı.
2022
Türk Telekom’un %55 hissesinin LYY'den Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) devredilmesiyle TVF’nin sahiplik oranı %61,68'e yükseldi.
Türk Telekom, 2022 yılı içerisinde hissedarlarına 5 milyar TL temettü ödedi.
TT Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kuruldu.
Tüketici Finansmanı şirketi TT Finansman A.Ş. kuruldu.
TT Ventures Proje Geliştirme A.Ş. EPDK’dan Şarj Ağı İşletmecisi lisansı aldı.
2021
Türk Telekom, açık kaynak SEBA teknolojisini dünyada ilk kez canlı sahada internet, IPTV ve ses servisleri ile deneyimleyen operatör oldu.
Türk Telekom, 2021 yılı içerisinde hissedarlarına 1,9 milyar TL temettü ödedi.
2020
Türkiye’nin ilk gerçek 5G canlı maç yayını Türk Telekom tarafından gerçekleştirildi.
Türk Telekom, Ocak 2020’de dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik inisiyatifi olan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne (UN Global Compact) katılımcı üye oldu.
TT Ventures, dijital sağlık alanına yatırım yaparak yerli yazılım şirketi Virasoft’a ortak oldu.
Türk Telekom, kurumsal vaadi olarak “Değerli Hissettirir” mottosunu benimsedi.
Türk Telekom, Türkiye’nin ilk “Online Siber Güvenlik Kampı”nı gerçekleştirdi.
Yeni nesil XGS-PON teknolojisi Türkiye’de ilk kez Türk Telekom tarafından test edildi.
Türk Telekom’un hayat kurtaran yerli eCall teknolojisi Honda araçlarda kullanılmaya başlandı.
Türk Telekom, Ceza İnfaz Kurumları’nı dijitalleştiren e-Görüş sistemini hayata geçirdi.
Argela, 5G alanında aldığı toplam uluslararası patent sayısını 40’a çıkardı.
Argela, iştiraki Netsia’nın 5G alanında patentli RIC ürünü için dünyanın sayılı network ekipmanları üreticisi Juniper Networks ile lisans ve iş birliği anlaşması imzaladı.
Türk Telekom, 2014 ve 2019 yıllarında gerçekleştirdiği başarılı eurobond ihraçlarının ardından Aralık ayında 150 milyon TL tutarında ilk yurt içi tahvil ihracını gerçekleştirdi.
2019
Türk Telekom, Nokia iş birliği ile 5G yapay zeka, Bulut Radyo Erişim Şebekesi (Cloud-RAN), Wireless PON (Kablosuz Pasif Optik Ağ) ve Endüstri 4.0 Akıllı Fabrika teknolojilerini deneyen ilk Türk operatör oldu.
Türk Telekom, 500 milyon ABD Doları tutarındaki tahvil ihracını başarıyla gerçekleştirdi. 39 ülkeden 264 yatırımcının 5 kat talep gösterdiği tahvil ihracı, Nisan 2018’den ihraç tarihine kadar geçen sürede Türk şirketleri tarafından yapılan ilk işlem oldu.
Türk Telekom, Huawei ile birlikte AR ve VR tabanlı eğitim içeriklerinin test edildiği Türkiye’nin ilk 5G bulut uygulamasını gerçekleştirdi.
Türk Telekom’un kurumsal girişim sermayesi şirketi TT Ventures, Türkiye’nin çocuklara yönelik ilk ve tek oyunlaştırılmış dijital eğitim platformu MentalUP’a ortak oldu.
Türk Telekom Grubu, Türkiye’nin sağlık alanındaki en büyük kamu-özel iş birliği “Ankara Şehir Hastanesi”nin teknoloji altyapısını hazırladı.
Türk Telekom, 2014’ten bu yana yürüttüğü “İnternetle Hayat Kolay” projesinin ilk fazını tamamladı. Bu sürede 300’den fazla gönüllü ile 50 bin katılımcıya internet okuryazarlığı öğretildi.
Ümit Önal, Türk Telekom’un yeni CEO’su oldu. Önal, öncesinde, şirketin Satış, Pazarlama ve Müşteri Hizmetlerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı pozisyonlarını 3 yıl başarılı şekilde yürüttü.
Türk Telekom, abonelerine 4 kat daha hızlı veri akışı sağlayan 400Gbps Ethernet teknolojisini kullanan ilk Türk operatör oldu.
Türk Telekom, Huawei ile birlikte gerçekleştirdiği 5G hız denemesinde saniyede 2.9Gbps üzeri hıza ulaşarak dünya 5G hız rekorunu kırdı.
Türk Telekom, 5G Yeni Radyo Taşıyıcı Birleştirme Teknolojisi’ni ticari telefonlar ile dünyada deneyen ilk operatör oldu.
Türk Telekom, Kızılay iş birliği ile SMS üzerinden Abonelikli Bağış Sistemi’ni Türkiye’de ilk defa hayata geçirdi.
Türk Telekom, uluslararası marka değerleme şirketi Brand Finance tarafından üst üste on birinci kez “Türkiye’nin en değerli telekomünikasyon markası” seçildi.
2018
Türkiye’deki en büyük izleme alanı ve en yüksek kapasiteli DDoS koruma altyapısına sahip Türkiye’nin en büyük Siber Güvenlik Merkezi, Türk Telekom’un Ankara’daki yeni genel müdürlük binasında hizmete açıldı.
Türk Telekom, erken aşamadaki ve ölçeklenebilir şirketlere yatırım yapma odağı doğrultusunda Türk telekomünikasyon sektörünün ilk kurumsal girişim sermayesi şirketi TT Ventures’ı kurdu. Şirket, ilk yatırımını Türkiye’de online sağlık hizmetleri alanının ilk girişimlerinden olan DoctorTurkey’e yaptı.
Türk Telekom’un mobil iletişim şirketi Avea’nın ticari unvanı, tek marka vurgusunu destekleyecek şekilde Haziran 2018 itibarıyla TT Mobil İletişim Hizmetleri A.Ş. olarak değiştirildi.
Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, Türksat ve Telkoder arasında, sabit altyapının etkin şekilde kullanılmasını ve mükerrer yatırımların asgariye indirilmesini amaçlayan “Sabit Elektronik Haberleşme Altyapısı Kiralanması”na ilişkin iş birliği protokolü imzalandı.
Vodafone ile aktif mobil şebeke paylaşımına yönelik ilk pilot proje çalışmaları başarıyla tamamlandı.
Türk Telekom, Türkiye’de ilk kez Süper Lig stadyumlarına kurduğu yeni MTN (Media Transport Network - Medya Taşıma Ağı) teknoloji altyapısı ile Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) Video Yardımcı Hakem (VAR) sistemine hayat verdi.
Türk Telekom hissedarlarından Ojer Telekomünikasyon A.Ş.’ye (OTAŞ) ait %55 oranındaki hisse, özel amaçlı şirket (SPV) olarak kurulan Levent Yapılandırma Yönetimi A.Ş.’ye (LYY) (yeni adıyla LYY Telekomünikasyon A.Ş.) devredildi.
2017
Müşterilerine yeni nesil ödeme hizmetleri sunmak amacıyla Türk Telekom iştiraki TT Ödeme Hizmetleri A.Ş. BDDK’dan (Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu) ödeme hizmetleri faaliyet izni aldı.
T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’na ait %6,68 (%5 B Grubu, %1,68 D Grubu) oranındaki Türk Telekomünikasyon A.Ş. payı ilgili Bakanlar Kurulu kararını takiben Türkiye Varlık Fonu’na aktarıldı.
Türk Telekom iştiraki Argela tarafından milli 5G teknolojilerinin geliştirilmesi amacıyla tasarlanan 5G Mükemmeliyet Merkezi Ankara’da açıldı.
Türk Telekom, yerli ve milli teknoloji geliştirme vizyonundan hareketle geliştirdiği platform özellikli dijital klavyesi TAMBU’yu tanıttı.
Türk Telekom, teknolojik altyapısını geliştirerek yenilediği dijital müzik platformu Muud’u kullanıcıların beğenisine sundu.
Türk Telekom, Ödemeli TV pazarında sunduğu üstün teknolojinin ve zengin içeriğinin gücüyle pazarda ikinci sıraya yükseldi.
Türk Telekom, dünya teknoloji devlerinin üyesi olduğu başta 5G ve ötesi teknolojileri tasarlayan, ONF (Open Networking Foundation) platformuna ortak üye statüsü ile katılan ve yönetimine giren ilk Türk şirketi oldu.
Türk Telekom, küresel boyutta önde gelen operatörleri ve teknoloji tedarikçilerini bir araya getiren Açık Şebeke Otomasyon Platformu’nun (Open Network Automation Platform-ONAP) platin üyesi oldu.
Ar-Ge odaklı şirketi Argela’nın, ABD’deki iştiraki olan “Netsia”, “RAN Dilimleme” teknolojisinin test platformunu Orange, Verizon ve Telefonica’da başarıyla kurdu.
2016
Mobil, internet, telefon ve TV hizmetlerini tek bir kanaldan sunabilmek için Avea, Türk Telekom ve TTNET markaları “Türk Telekom” olarak tek marka altında birleştirildi.
Türk Telekom’un iştiraki Avea (yeni adıyla TT Mobil), başarılı bir şekilde LTE hizmetleri vermeye başladı.
Türk Telekom, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın desteğiyle; Aselsan, Netaş ve Türk Telekom’un Ar-Ge iştiraki Argela tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli LTE baz istasyonu ULAK’ı şebekesine entegre eden ilk operatör oldu.
Türk Telekom, yeni gençlik markası Selfy’yi gençlerle buluşturdu.
Türk Telekom, Nokia iş birliği ile Narrowband IoT (Dar Bant Nesnelerin İnterneti) teknolojisini Türkiye’de ilk kez kendi şebekesinde test eden operatör oldu.
Türk Telekom International’ın üyesi olduğu SEA-ME-WE-5 deniz altı kablo sistemi yıl sonunda hizmete girerek Asya’dan Avrupa’ya 20 bin kilometreden uzun bir mesafede 17 ülkeyi birbirine bağladı.
2015
İş Bankası Grubu’nun sahip olduğu Avea İletişim Hizmetleri A.Ş. hisselerinin Türk Telekom’a devir işlemlerinin tamamlanması ile Türk Telekom, Avea hisselerinin tamamına sahip oldu.
Türk Telekom International, 17 ülkeyi birbirine bağlayacak SEA-ME-WE-5 deniz altı kablo konsorsiyumuna tam üye oldu.
Şirket iştiraki Avea, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 26 Ağustos’ta yapılan IMT Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme İhalesi’ne (bilinen adıyla LTE Yetkilendirme İhalesi) katıldı. Farklı frekans bantlarında aldığı paketlerle kapasitesini genişleten Avea, abone başına en geniş frekansa sahip mobil operatör haline geldi.
2014
Türk Telekom’un yurt dışında 5 ve 10 yıl vadeli ve toplam 1 milyar ABD Doları tutarında tahvil ihracına uluslararası yatırımcılardan sekiz kat talep geldi. Bu işlem o güne kadar Türkiye’den ihraç edilen en büyük ve eş zamanlı olarak iki farklı vadede gerçekleştirilen ilk kurumsal tahvil ihracı oldu.
TTNET A.Ş. UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi maçlarının Türkiye yayın haklarını 2015-2016 sezonundan başlamak üzere üç sezon için satın aldı. Maçlar Türk Telekom Grubu yayın platformu Tivibu üzerinden yayınlandı.
2012
Türk Telekom’un Avea sermayesindeki toplam payı %89,99’a yükseldi.
2011
Türk Telekom, CDP’ye (Carbon Disclosure Project/Karbon Saydamlık Projesi) karbon salımını raporlayan Türkiye’nin ilk telekomünikasyon şirketi oldu.
2010
Türk Telekom, Orta ve Doğu Avrupa bölgesinin önde gelen toptan kapasite sağlayıcısı Invitel International’ı (yeni adıyla Türk Telekom International) bünyesine kattı.
2009
Türk Telekom’un iştiraki Avea (yeni adıyla TT Mobil), başarılı bir şekilde 3G hizmetleri vermeye başladı.
2008
Türk Telekom hisselerinin %15’lik payı 15 Mayıs’ta halka arz edilerek İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem görmeye başladı. İşlem, o dönem Türkiye’de son 4 yılda gerçekleşen en başarılı halka arz olarak kayıtlara geçti.
2006
Türk Telekom iştiraki TTNET kuruldu ve 14 Mayıs’ta internet servis sağlayıcı lisansı alarak faaliyetlerine başladı.
Türk Telekom, 15 Eylül’de İş-TİM’in %40,56 oranındaki hissesini 500 milyon ABD Doları karşılığında satın alarak Avea’daki hisse oranını %81,12’ye yükseltti.
2005
Türk Telekom’un özelleştirilme çalışmaları 14 Kasım’da tamamlanarak %55 hissesi Ojer Telekomünikasyon A.Ş.’ye devredildi.
2004
19 Şubat’ta Türk Telekom’un GSM Operatörü Aycell ile İş-TİM’in birleşmesi sonucu TT&TİM İletişim Hizmetleri A.Ş. kuruldu.
TT&TİM İletişim Hizmetleri A.Ş.’nin ticari unvanı 15 Ekim’de Avea İletişim Hizmetleri A.Ş. (Avea) olarak değiştirildi.
1995
24 Nisan’da PTT’deki telekomünikasyon ve posta hizmetleri birbirinden ayrılarak PTT’nin telekomünikasyon hizmetleriyle ilgili tüm personel, varlık ve yükümlülükleri; hisselerinin tamamı Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’na ait olan Türk Telekom’a transfer oldu.
1994
Türk Telekomünikasyon A.Ş. 30 Haziran 1994’te kuruldu.
1909
Telefon hizmetlerinin de eklenmesi ile kurum, PTT Nezareti’ne dönüştürüldü.
1840
Posta ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla daha sonraki yıllarda telekomünikasyon hizmetlerini de sunan Posta Nezareti kuruldu.